mandag den 11. marts 2013

Gluten- og laktosefrie høje luftige fødselsdagsboller

Gluten- og laktosefrie fødselsdagsboller

Ingredienser:

Bolledej (12 stks. i bradepande):

- 2,5 dl. vand
- 2 dl. laktosefri mælk
- 1 spsk. Fiber Husk
- 2 æg
- 500 gram blå Finax glutenfri melblanding
- 100 gram Maizena majsstivelse
- 130 gram laktosefri margarine
- 45 gram sukker
- 30 gram gær
- 2 tsk. kardemomme (kan udelades)
- ½ tsk. salt

Pensling: Laktosefri mælk gør bollerne gyldne.

Dejen røres på bagemaskine!

Tag før Fiber Husk og put dette ned i 2 dl. vand, og lad bagemaskinen piske konsistensen til en gele, hvorefter du tilsætter æggene.
Opløs gæren i ½ dl. vand og put det herefter op i bagemaskinen, og tilsæt dernæst mælk, sukker, kardemomme, salt og smeltet margarine. Til sidst tilsætter du melsorterne og lader dejen blive æltet godt igennem ca. 5 min.

Dejen hæves med et fugtigt viskestykker i mindst 30 min. et lunt sted.

Når dejen er klar lægges lidt ekstra gluten- og laktosefrit mel ud på bordet og du smører hænderne ind i lidt olie, hvorefter du håndterer dejen. Dejen vil være meget lind, hvorfor det er umuligt at håndterer denne dej som en almindelig glutenholdig dej. Saml dejen og rul den så godt det er muligt til en pølse, skær den ud i 12 dele og rul dem enkeltvis til boller.

Bollerne lægges med lidt mellemrum i en bradepande beklædt med bagepapir og efterhæver 15 min., hvorefter den pensles med æg og bages ved 250 grader i ca. 12-15 min.

Velbekommen!

Kh. Charlotte :)

NB! - Jeg har igennem det sidste halvandet år afprøvet mange forskellige bolleblandinger, for at finde frem til én der var mest lækker, luftig og høj. Denne variant har jeg nu afprøvet og finpudset, og synes klart det er den bedste jeg har lavet. Den kan laves med og uden kardemomme alt efter smag...


2 kommentarer:

  1. Har du erfaring med at bage bollerne med sojamælk eller anden plantemælk?
    Jeg bruger slet ikke mælk, undgår også mælkeprotein.

    Louise

    SvarSlet
  2. Kan man udskifte majsstivelse og gær med noget andet?

    Mvh Mette

    SvarSlet